Zipari en Asfendiou rondwandeling, 8,2 km (Kos)

Net buiten Zipari hebben we de fietsen geparkeerd tegen een hek voor een wandeling die grotendeels over onverharde wegen gaat. Langs olijfboomgaarden bereiken we over asfalt al snel het eerste kapelletje, waarna we links afslaan en een onverharde weg ingaan. Deze vervolgen we geruime tijd. Op een T-splitsing gaan we linksaf en zien verscholen naast het pad een bunker. Op Kos zijn nog vele militaire overblijfselen. Bij het volgende kapelletje genieten we in de schaduw van onze lunch.

Het pad stijgt verder en iets van de route af staan twee prachtig gelegen witte kapelletjes met blauwe daken.  Terug op het pad gaan we verder, het volgende kapelletje, eveneens iets van de weg af, bezoeken we niet en laten we links liggen.
De route kronkelt verder omhoog tot we de buitenrand van Asfendiou/Asomatos bereiken. Alvorens weer terug te keren naar het beginpunt nemen we hier in de schaduw nog even een pauze. Hoewel de route niet lang is, is het wel belangrijk om veel te drinken. De afdaling gaat deels door het bos en deels door de velden. De bloemen staan vol kleuren in het veld. We wijken even van het doorgaande pad af, precies waar twee “inrij-bunkers” staan: een schuilplaats waar twee militaire voertuigen kunnen staan, zonder eenvoudig gezien te kunnen worden. Het is niet bekend of ze nog in gebruik zijn. Het smalle pad met uitzicht op zee komt weer op het doorgaande pad terecht, die al snel overgaat in een asfaltweg. Langs het zoetwaterreservoir wandelen we terug naar de fietsen.
Het is een mooie wandeling over gemakkelijk begaanbare onverharde wegen, waardoor de wandeling ook geschikt is voor kinderen.

Horeca: geen horeca onderweg, neem voldoende water mee.

Download hier: Zipari-Asfendiou-Rondwandeling.zip (687 downloads)

Comments

Leave a Comment

drie × een =