Rondwandeling door het Drentsche Aa Nationaal Park, 13 km

Het laatste weekend van oktober nog even een weekendje weggeweest naar Roompot vakantiepark Lunsbergen in Borger, Drenthe. Aangezien je pas vanaf 15 uur kunt arriveren, zijn we onderweg gestopt in Zeegse voor een mooie rondwandeling door het gebied van de Drentsche Aa. We hebben de auto nabij Golden Tulip Hotel Drenthe geparkeerd, maar een andere goede parkeermogelijkheid is in Gasteren. Deze wandeling hebben we thuis op de computer bedacht middels het programma Topo Nederland Mapsource van Garmin. Dat was erg leuk om te doen, vooral omdat je dan niet gebonden bent aan vaste wandelroutes en je dus je eigen bijzondere route kunt verzinnen. Wel moet je opletten dat je niet per ongeluk een hoogtelijn aanziet voor een wandelpaadje.

We verlaten de weg en lopen al snel over een zandpad langs een heideveldje. Daarna duiken we de bossen in, waar een op dit moment verlaten terrein ligt van kampeervereniging Mooi Zeegse. Het smalle bospaadje komt uit bij een breder pad, die deels door het bos en deels langs de rand van het bos gaat met aan de andere kant de weilanden en het riviertje Schipborgsche Diep. Na het bos lopen we tussen de weilanden door en komen dichter bij het riviertje, welke we via een bruggetje oversteken. Je volgt vanaf nu een deel van het Pieterpad. Na een kronkelpad door het bos komen we uit bij een vlonderpad en niet veel later wandelen we over de Gasterse Duinen, een bijzonder gevarieerd heide- en stuifzandgebied op een dekzandrug, ingeklemd tussen 2 stromen van het Drentsche Aa stroomdal. Aan het einde van dit heideveld treffen we een hunebed aan, een mooie plek om even te pauzeren. Ook de Schotse Hooglanders vinden het hier gezellig, zij staan op enige afstand heerlijk te grazen. Na een kleine kilometer komen we aan in Gasteren, waar we gehoopt hadden een pannenkoek te kunnen eten, echter in tegenstelling tot de openingstijden op de website, was Pannenkoekenboerderij Brinkzicht gesloten. Gelukkig hadden we zelf nog genoeg eten bij ons en net buiten het dorp hebben we op een bankje onze lunch genuttigd. Een pad voert ons langs de open velden naar een bos, waar wegens onderhoud en herstel van de natuur een flink aantal bomen gekapt zijn. Op dit gedeelte zagen we meerdere roofvogels. We steken het Oudemolensche Diep over en volgen afwisselend een fietspad en een wandelpad tot we bij een weg aankomen. Hier nemen we het zandpad door het bos, waarbij we langs enkele mooie huizen, verscholen tussen de bomen, lopen en zo keren we terug naar Zeegse. Een mooie wandeling vol herfstkleuren door een prachtig natuurgebied.

Download hier: rondwandelingDrentscheAa.zip (1665 downloads)

Comments

  1. Author

    Hallo,

    Kan iemand mij vertellen waar ik de GPS-bestanden van deze wandeling kan vinden? (ik kwam hier via een website waar stond dat dit een wandeling met GPS-bestanden was, maar of ik kijk er overheen, of ze zijn niet gepubliceert).

  2. Author

    Deze wandeling op 5 juni 2011 gelopen. Was prima te doen en erg leuk door het gevarieerde landschap onderweg. Bedankt voor het uploaden!

Leave a Comment

19 + 11 =