Kootwijkerzand - Veluwe, 13 km

Een mooie en afwisselende wandeling over het Kootwijkerzand. Na het bepalen van het startpunt hebben we de auto geparkeerd en zijn lekker gaan wandelen, de route hebben we pas onderweg bepaald. Zagen we een leuk paadje, dan gingen we daarheen. Het eerste gedeelte gaat over een fiets- en wandelpad, maar na het passeren van een vervallen radiostation met enkele radiomasten gaan we het Kootwijker Bovenbos in. Het pad slingert door het bos, we komen even bij een open gedeelte aan, maar al snel gaat het pad weer verder in het bos. Een klein stukje van de route gaat over een ruiterpad. Via de kaart in de GPS bepalen we onze richting naar Radio Kootwijk.

We komen aan bij een weg en zien aan het einde van de oprijlaan Radio Kootwijk liggen. Wat opvalt is de ruimte rondom en de markante vormen van het voormalige zendstation voor radiotelegrafie. Door de uitgestrekte ruimte was het een geschikte plaats om uit te kunnen zenden over de hele wereld. Tegenwoordig is Staatsbosbeheer de eigenaar en zij willen Radio Kootwijk een herbestemming geven met een visie waarbij ruimte centraal staat.

Na circa 1 kilometer over het fietspad gelopen te hebben, waar we genieten van de weidse uitzichten, gaan we het bospad in dat langs het satelliet observatorium gaat. Helaas is er weinig meer van te zien. Uit het bos komen we op de heide terecht en zien de Kootwijkerzand vlaktes al liggen. We blijven eerst een beetje langs de rand lopen, maar besluiten om halverwege de zandvlakte over te steken. De wind heeft vrij spel in dit open gebied en voelt even fris aan. Aan de overzijde duiken we het bos weer in en lopen terug naar de auto. Er zijn zoveel wandelpaden in dit gebied dat je deze afwisselende wandeling door bos, heide en zand gemakkelijk kan inkorten of uitbreiden. Wij hebben genoten en we hopen dat u dat ook zult doen.

Ter info: geen horeca onderweg, parkeren en starten ook mogelijk bij Radio Kootwijk.

Download hier: Kootwijkerzand1.zip (1811 downloads)

Leave a Comment

2 × vijf =