Medemblik, polder- en IJsselmeer wandeling, 13,6 km

Het vertrekpunt van deze Polder- en IJsselmeerwandeling is Kasteel Radboud in Medemblik. Dit kasteel werd door Floris de Vijfde gebouwd en is de enige overgebleven dwangburcht in West-Friesland. Voor of na de wandeling kunt u een bezoek brengen aan het kasteel, waar de vaste tentoonstelling u inzicht geeft in het leven in de Middeleeuwen. Daarnaast zijn er nog diverse voorwerpen die de geschiedenis van het gebouw illustreren.
De route gaat langs het Kasteel en de Pekelharinghaven en via een parkje met twee prachtige oude bomen verlaat u de binnenstad en gaat u verder door een buitenwijk en over een bruggetje naar de rustige polders. De wandeling gaat over een boerenweggetje met bijna geen verkeer, links ziet u prachtige boerderijen en rechts moderne huizen. Een klein stukje loopt u op een parallelweg naast de N240, maar al snel zoekt u de stilte weer op.

Net voorbij Golfbaan De Vlietlanden (horeca aanwezig) gaan we het fietspad op in het natuurgebied De Groote Vliet. Dit natuurreservaat bestaat onder andere uit weide- en tuinbouwgrond,  water en rietland, en heeft het oorspronkelijke karakter weten te behouden. Het meer de Groote Vliet is waarschijnlijk ontstaan door de vorming van een zee-erosiegeul, tevoorschijn gekomen door de loop van het veenriviertje de Kromme Beek.  Het meer is ongeveer 2,5 km. lang en 500 meter breed. Een deel van de tuinbouwgronden is omgezet in grasland. Veel weidevogels, zoals de grutto, wulp, tureluur, grauwe gans, kievit, kemphaan en de veldleeuwerik hebben hier hun broedgebied. De Groote Vliet is tegenwoordig ook een pleisterplaats voor trekvogels.
Even later komen we door het Overhoeksbos, waar een paar Schotse Hooglanders rustig staan te grazen. Bij Wervershoof gaan we de gras- en schelpenpaddijk op langs het IJsselmeer. Regelmatig vliegen er trekvogels over en zien we ze even verderop landen om te foerageren. Het uitzicht op het IJsselmeer is enorm weids. Het gebied De Vooroever bij Onderdijk is uitgegroeid tot recreatieterrein, maar is ook nog steeds een prachtig natuurgebied voor vogels en vissen. Ter hoogte van het Nederlands Stoommachine Museum klimmen we even naar de weg, steken het water over en dalen weer het natuurgebied in. Langs het Regatta Centrum Medemblik keren we terug naar ons beginpunt: Kasteel Radboud. Een onverwacht mooie en afwisselende wandeling, ondanks dat een groot gedeelte over asfalt en fietspaden gaat. In Medemblik is ook het Bakkerijmuseum nog een leuke aanrader.

Bijzonderheden: op sommige delen van de route zijn honden niet toegestaan.

Parkeergelegenheid: bij Kasteel Radboud

Download hier: Medemblik.zip (1092 downloads)

Leave a Comment

8 − 5 =