Oosthuizen

Polder rondwandeling Oosthuizen – IJsselmeer, 15 km

Oosthuizen is een wandelknooppunt en beginpunt van verschillende wandelingen, zowel voor een klein ommetje als voor een lange wandeling. Voor deze Polder rondwandeling Oosthuizen – IJsselmeer hebben we 2 routes gecombineerd, namelijk de “Kijk over de Kogenroute” en de “Waterlingroute”.

LET OP: honden zijn niet toegestaan. Route is niet mogelijk van 15 maart tot en met 15 juni in verband met het broedseizoen.

Op weg naar Beets wandel je langs de weilanden van de Kleine Koog. De Kogen, die in dit gebied liggen, zijn ontstaan toen er in de Middeleeuwen dijken landinwaarts werden aangelegd en niet direct aan de vloedlijn. Het land tussen de zee en de dijken moest bij stormvloeden de kracht van de golven breken. De meeste buitendijkse gronden, Kogen genoemd, liggen inmiddels wel achter dijken. Via een bruggetje kom je in Beets, waar een kerk staat uit de 15e eeuw. Voor informatie en bezoekmogelijkheden: www.kerkbeets.nl.

Vlak na Beets wandelen we via de weilanden in de polder Beetskoog richting Oudendijk. Diverse hazen zien we heerlijk in het rond rennen, het lijkt wel tikkertje en haasje over!  De route gaat verder naar het Dieselgemaal Beetskoog. Hier staat een picknicktafel, dus een goede plek om even te lunchen. Het gebouw van het gemaal Beetskoog stamt uit 1877. Tot 1931 pompte dit stoomgemaal het water vanuit de polder naar de Schermerboezem en overbrugde een hoogteverschil van ongeveer twee meter. Van mei tot oktober kunt u iedere eerste zaterdag van de maand het werkende gemaal bezoeken (11.00-16.00 uur).
Over de grasdijken vervolgen we onze wandeling richting het IJsselmeer en Schardam, waar we de Noordersluis passeren. Niet veel later nemen we een zijpad naar het IJsselmeer en lopen vlak langs het water door het natuurgebied Oosterkoog. Bij de dijk aangekomen heb je een mooi uitzicht over de diepgelegen Etersheimbraakpolder (6 meter onder zeeniveau). Hier vindt u ook het bezoekerscentrum en molen De Breek (geopend zaterdag en zondag van 10.00-18.00, zie voor verdere gegevens www.debreek.com). Na de molen begint het leukste gedeelte van de route. Op de weg terug naar Oosthuizen ga je dwars door de weilanden, over houten bruggetjes en tweemaal met een pontje de brede sloten over. De pontjes moet je zelf naar de overkant trekken. Een leuke ervaring voor jong en oud!

Parkeren: parkeerplaats Oosthuizen aan de Hoornse Jaagweg, vlakbij de rotonde van de provinciale weg N247.

Download hier: polderrondwandelingoosthuizen.rar (979 downloads)

Leave a Comment

twee × vijf =