Talaia d’Alcudia via Ses Fontanelles, 11 Km, Mallorca

Met de huurauto, al in Nederland geregeld bij Sunny Cars, via Alcudia en circa 4 km na Mas Pal/Bon Aire naar het beginpunt gereden. Hier hebben we de auto geparkeerd vlak voor het startpunt Campament de la Victoria. De route Talaia d’Alcudia via Ses Fontanelle begint met een klim naar de Col de ses Fontanelles, 163 m, om vervolgens af te dalen over oude voetpaadjes in de Fonyanelles Vallei (hoogteprofiel heeft slechts een kleine afwijking van circa 5 meter, dus redelijk nauwkeurig).  Aangezien je enkele keren de rivierloop kruist, is deze route bij regen of na heftige regenval niet aan te raden. Nu, eind mei, stond hij helemaal droog.

Je komt vervolgens bij een bosweg, die stijgt naar Coll Baix, 128 m. hier is een onbemande schuilhut met daarbuiten een tafel met bank, zeer geschikt voor de lunchpauze. Zelfs een toilet is aanwezig. hiervandaan kun je het voetpad naar zee nemen, je komt dan terecht bij het Platja des Coll Baix, alleen te voet of per boot te bereiken. Dit hebben wij niet gedaan, aangezien er nog een pittige klim voor ons lag. Het zigzag-pad brengt ons naar boven en om de top van de Talaia d’Alcudia te bereiken is het nog 5 minuutjes extra klimmen. Op de top, 446 m,  staat nog een oude toren, een refugi en uitkijkpost. Deze was bemand om eventuele bosbranden direct te kunnen melden. het lijkt me een eenzame job, dus heb ik even een praatje met hem gemaakt. Ondertussen hield hij wel het gebied in de gaten. Dit jaar (2009) was er al 1 brand geweest, maar hij verwacht er in de zomer wel meer.

Een dalend bospad brengt ons bij de Ermita de la Victoria, hier is ook een restaurant met terras en zeezicht, picnicplaatsen en een grote parkeerplaats. Mocht je dus je auto niet in het begin kunnen parkeren, dan kun je hier ook de route beginnen. Door het bos wandelen we via een klein bospaadje terug naar de auto. Een mooie en afwisselende wandeling, die zeker de moeite waard is!

Download hier: Talaia-dAlcudia.rar (1070 downloads)

Leave a Comment

twee + zeventien =