Introductie GR70 Chemin de Stevenson
De Robert Louis Stevenson Trail / Chemin de Stevenson is een rechte lijn lange afstandswandeling door de Velay, de Gévaudan, en de Cevennen van Zuid Frankrijk. Het volgt grotendeels de route die schrijver Robert Louis Stevenson, samen met zijn ezelin Modestine, in de herfst van 1878 aflegde. Deze tocht vormde de basis voor zijn eerste succesvolle boek,”travels with a donkey in the Cévennes (1879)” in het Nederlands vertaald als “Reis met een ezel door de Cevennen”.
Het 225 km lange pad gaat zigzaggend naar het zuiden. Van Le Monastier-Sur-Gazeille vlakbij Le Puy en Valey in de Velay, door het gebergte van de Lozere en de Cevennen, om te eindigen in Saint-Jean-du-Gard ten westen van Alés. Het pad gaat door een afgelegen en mooi landelijk landschap. Tevens doet het een aantal belangrijke historische dorpen en steden aan, waaronder Pradelles, Le Pont-de-Montvert en Florac.
Het laatste gedeelte van de wandeling gaat door het land van de Camisards, een gebied waar een bijna 100 jaar durende oorlog heeft gewoed tussen de locale protestanten en hun katholieke overheersers.
De titel van Stevensons boek doet vermoeden dat het traject geheel door de Cevennen gaat, maar dit is niet het geval. De wandeling start in de Velay, en blijft daar tot aan Langogne. Hier gaat het over in het oude district Gévaudan dat grenst aan de Vivarais, het tegenwoordige Ardeche. Bij Mont Lozere gaat het pad pas de Cevennen in, dit is net over de helft.
Het pad gaat door drie moderne departementen: de Haute-Loire tot net voor Langogne, daarna de Lozère, en vanaf col de Saint Pierre, dit is 7 km voor Saint-Jean-du-Gard, over in de Gard. De Haute-Loire behoort tot de Auvergne regio. Terwijl Lòzere en Gard een deel van de Languedoc-Roussillon regio vormen.
Het Robert Louis Stevenson pad (“Le Chemin de Stevenson”) , ook bekend als de GR 70, volgt voetpaden, grevelwegen, oude karresporen, oude veetrekpaden, bospaden en een aantal rustige asfaltweggetjes. De GR 70 is goed te doen voor mensen met weinig tot geen lange afstand wandelervaring. Hij is door het terrein en door de af te leggen afstanden niet moeilijk. Wel is het aan te raden om ervoor te zorgen dat je een goede basisconditie hebt. Het deel in de Cevennen is heuvelachtiger dan het eerste gedeelte door de Velay en Gévaudan. Maar tegen die tijd moet dit geen probleem meer opleveren.
Bij het bekijken van de route die door Robert Louis Stevenson (RLS) gelopen is, valt op dat hij niet een rechte lijn door de heuvels heeft gevolgd. Zijn pad zigzagt van west naar oost op zijn reis naar het zuiden. Er zijn mogelijk een aantal redenen voor deze zigzag koers.
Ten eerste zou het kunnen zijn dat Stevenson niet zo’n goede kaartlezer was en dat de kaarten die hij bij zich had niet betrouwbaar waren. Ze waren zeker nog niet voorzien van de wegen die toen in aanleg waren. Daarbij kwam ook nog dat de mensen die hij tegenkwam hem niet wilden of konden vertellen hoe hij moest lopen. Bij Fouzillac/Fouzillic is hij zelfs hopeloos verdwaald.
Ten tweede wilde hij graag interessante plaatsen bezoeken, die van de rechtstreekse route aflagen. Dit is waarschijnlijk zeker de reden geweest voor de omweg op de eerste dag waarbij hij opzoek ging naar het vulkanische meer Lac du Bouchet, die hij helaas nooit gevonden heeft.
Ten derde waren er maar weinig plaatsen waar hij voor hem en zijn ezel Modestine eten kon inslaan. Dit is mogelijk de reden voor de omweg naar Florac.
Als laatste reden kan het de filosofie van Stevenson zijn “He travelled not to go anywhere, but to go”.
Een aantal van de paden en wegen die door RLS in 1878 gebruikt zijn, zijn tegenwoordig opgenomen in het wegennetwerk. Daarom volgt de GR 70 niet exact de voetstappen van RLS en Modestine. De route loopt zo dat alle plaatsen die hij beschrijft worden aangedaan, behalve die in de Tarn vallei, tussen Le Pont-de-Montvert en Florac.