[gap size=”-100px”][custom_headline type=”left” level=”h2″ looks_like=”h2″]Traject GR65 Montfaucon  en Velay – Le Puy en Velay[/custom_headline][gap size=”-55px”][custom_headline type=”left” level=”h3″ looks_like=”h3″]Etappe 16 Montfaucon en Velay – Saint Jeures, 21,2 km.[/custom_headline]

Aan het begin van deze etappe komen we op kruispunten regelmatig kruizen tegen. De regio rondom Montfaucon-en-Velay staat daar ook om bekend. Ook kruizen we regelmatig een smalspoor van een toeristisch treintje. Deze is nog steeds in gebruik, maar niet frequent. Op circa 2 kilometer voor Tence gaat de route langs de lae Papeterie. Tegenwoordig is hierin een gite gehuisvest, maar, zoals de naam al aangeeft, was het vroeger een papierfabriek, waar ongeveer 250 mensen werkten. We raden iedereen aan om in Tence inkopen te doen voor deze etappe, maar ook voor de volgende etappe, aangezien er in Saint-Jeures niets verkrijgbaar is. Na de inkopen verlaten we Tence, vanaf het bruggetje heb je nog een mooi uitzicht op het stadje. Door het bos en over kleine weggetjes bereiken we via de gehuchtjes Pouzols en Les Moulins het plaatsje St-Jeures. Een redelijk snel gelopen etappe en we komen al bijtijds aan bij onze accommodatie Le Fougal, maar de kamer is al gereed. ’s Avonds wordt er eerst een aperitiefje geschonken, welke gevolgd wordt door een heerlijk diner! Een echte aanrader.

[custom_headline type=”left” level=”h3″ looks_like=”h3″]Etappe 17 Saint Jeures – St. Julien, 19,3 km.[/custom_headline]

Vanochtend was het koud, er stond een koude wind. We waren vertrokken in T-shirts, maar al gauw besloten we om de fleecetrui aan te trekken. Over velden en tussen haagjes bereiken we La Rochette en al snel zien we Aurales boven op een rots liggen. Over een landweg klimmen we verder, af en toe achterom kijkend voor het mooie uitzicht. De route passeert Pialevialle en daarna klimt de route verder door het bos naar Raffy, met 1268 meter het hoogste punt van de GR65 tussen Geneve en Le Puy-en-Velay. Vlak voor Raffy volgen drie routes deze weg, namelijk de GR40, de GR65 en de GR430. Het is dus even goed opletten. We dalen af naar Queyrieres, waar het tijdens onze lunchpauze begint te regenen. We besluiten om onze regenkleding aan te trekken en op het moment dat we helemaal ingepakt zijn en verder willen gaan, houdt het op met regenen en is het weer droog! Omdat het toch nog wel een beetje fris is, houden we de regenkleding maar aan. Op ongeveer 1 kilometer van Monedeyres verlaten we voor een korte tijd de GR65 en gaan de Coquilles volgen. Dit keuzepunt is makkelijk te herkennen aan het bordje Moulin de Guerin. De route via de Jakobsschelpen is circa 3 kilometer korter en de route gaat over een mooi bospaadje naar het dorp St-Julien-Chapteuil. Vanaf hier kun je de GR65 weer volgen.

[custom_headline type=”left” level=”h3″ looks_like=”h3″]Etappe 18 St. Julien – Le Puy en Velay, 19,2 km.[/custom_headline]

De laatste etappe alweer. Op naar Le-Puy-en-Velay. Gedurende ongeveer 1,2 kilometer lopen we langs de D15, maar dan verlaten we de doorgaande weg en dalen af naar de oevers van het riviertje de la Sumène. Deze volgen we gedeeltelijk en komen uit bij Eynac. We steken hier nogmaals la Sumène over en klimmen verder naar het gehucht Tournecol. Niet veel later bereiken we Marnhac, waar de route bij een oude wasplaats (lavoir) een scherpe bocht naar links maakt. We dalen af naar St-Germain-Laprade, gelegen op 668 meer. De route loopt vlak langs de kerk en al snel ligt het kleine dorpje al weer achter ons. De lange rechte weg verlaten we bij het kruis en nemen een paadje door het bos omhoog. Op een kruispunt van wegen komen we bij Monte de Gozo, vergelijkbaar met Monte do Gozo, gelegen vlak voor Santiago de Compostella in Spanje. Bij Monte do Gozo in Spanje heb je voor het eerst zicht op Santiago de Compostella, hier in Frankrijk heb je voor het eerst zicht op Le-Puy-en-Velay. W kiezen voor de route via Brives-Charansac (GR430), zodat we niet een heel groot gedeelte langs de snelweg hoeven te lopen. Na 3 weken hoofdzakelijk in de natuur gewandeld te hebben, valt het meteen op hoe druk het in de (voor)steden is: ongeduldige automobilisten achter een stilstaande vrachtwagen claxonneren er op los en mensen lopen druk heen en weer over het trottoir. We steken de rivier de Loire over en via een rustig pad lopen we door het park naar de buitenwijken van Le-Puy-en-Velay. Langs het riviertje de la Borne wandelen we richting het centrum en bij de Pont Tordu begint de klim richting de Aiguilhe, met op de top de Chapelle Saint-Michel, welke op een rustdag zeker het bezoeken waar is. De route kronkelt verder door de stad richting de Kathedraal, waar we na het beklimmen van de trappen Jakobus in de Kathedraal begroeten en onze, voorlopig laatste, stempel halen. Met een overnachting in Maison St. Francois, vlak bij de kathedraal, eindigt na bijna 390 kilometer dit gedeelte van onze pelgrimstocht naar Santiago de Compostella.

Download hier voor dit traject de GPS track: Traject_GR65_Montfaucon_en_Velay_Le_Puy_en_Velay.zip (621 downloads)