Etappe 01: Le Puy en Velay - L’ Holme - Les Cabarets

Na het ontsteken van een kaars bij Saint Jacques, beschermheilige van de pelgrims in de kathedraal van Le Puy en Velay, zijn wij de route begonnen via de uitgang in het midden van de kathedraal. Na het afdalen van 134 treden kwamen we op de Rue de Tables uit. Na een laatste blik op de stad laten we al gauw Le Puy en Velay achter ons en beginnen we aan een stevige klim. Via het plaatsje Ours, kwamen we in het begin van de middag aan in Coubon. Net na de brug over de rivier de Loire, zie je links een Vival winkel om eventuele inkopen voor de lunch te halen. Rechts van de brug bevindt zich een grote parkeerplaats (met openbaar toilet), hier net achter ligt een picknickplaats met tafels in de zon en in de schaduw. Ook is het mogelijk om de route na de Vival iets door te lopen, hier ligt een leuk parkje met eveneens bankjes. Na Coubon wacht ons een pittige klim over asfalt, in de warme zon, naar L’Holme (L’Olme).
In L’Holme gaat de route linksaf, maar wij zijn hier voor onze accommodatie rechtdoor gegaan. Achter de oude boerenwagen met bloemen bevindt zich een picknicktafel. Na 1,2 km kwamen wij aan in Les Cabarets (totaal 3 huizen) waar onze chambre d’hote ligt. We werden ontvangen door de zoon van de eigenaar. Na het wijzen van onze kamer werden wij alleen gelaten. Onder een grote loofboom hebben wij de rest van de middag genoten van de rust en de stilte.
De chambre d’hote is aangesloten bij Bienvenue à la Ferme. Je kunt dit vergelijken met slapen bij de boer. Dit boerenbedrijf is nog volop in bedrijf, het heeft ± 700 zwarte schapen (Moutons Noirs) welke worden verkocht voor het vlees. We werden uitgenodigd om te gaan kijken bij het voederen van de schapen en de lammetjes die s’ nachts/s’ morgens geboren waren. Op de gebruikelijke Franse tijd (20.00 uur) werd het avondeten geserveerd. Dit was een eenvoudige, maar voedzame maaltijd. De groente kwam uit eigen tuin en de harde worst was maison (huis) gemaakt.

Bezienswaardigheden:

Le Puy en Velay is een perfecte stad om te beginnen. Het is de moeite waard om in deze stad een dag door te brengen alvorens aan de GR 70 Chemin de Stevenson / Stevenson Trail te beginnen.
Le Puy en Velay heeft ± 27.000 inwoners. Het is de préfecture van het departement de Haute-Loire. Het is gelegen aan de rivier de Loire en heeft een aantal opmerkelijke rotspunten, die van origine vulkanisch zijn. Op deze rotsen staan twee van de bekendste monumenten van le Puy en Velay. De fotogenieke 10e eeuwse Roomse kapel Saint Michel de L’Aiguille (Saint Michel van de Naald). Deze ligt op de top van de 80 meter hoge Rocher Saint Michel. Een serie van trappen leid naar de top. In 950-951 leidde de bisschop van Le Puy en Velay de eerste Franse bedevaart naar Santiago de Compostella. Bij zijn terugkeer in 962 werd de kapel op de vulkanische rots van Aiguille gebouwd en op 18 juli 962 werd deze ingewijd. De kapel is gewijd aan de aartsengel St-Michel.
De hoogste Puy, met 757 meter boven zee nivo, is de Rocher Corneille. Hierop staat het beroemdste herkenningspunt van Le Puy en Velay, het 835 ton zware rode standbeeld van de Notre Dame de France met het kind Jezus. Dit enorme standbeeld (16 meter hoog, 22,70 meter hoog inclusief het voetstuk) is bijna vanuit geheel Le Puy en Velay te zien. Het standbeeld is gemaakt van 213 omgesmolten gietijzeren kanonnen. Deze kanonnen waren buitgemaakt tijdens de krimoorlog bij Sebastopol, die op 8 september 1855 gewonnen werd door Generaal Pélissier. 8 september is ook de verjaardag van de heilige Maria. Uit dankbaarheid voor de overwinning adviseerde de Generaal Bisschop M. de Morlhon om aan Keizer Napoleon III te vragen of hij de kanonnen, die buit gemaakt waren, wilde schenken aan het bisdom van Le Puy en Velay, om er vervolgens een standbeeld van te maken. Een standbeeld van de Heilige Maria met het kind Jezus werd gemaakt door Jean-Marie Bonnassieux. Het gietijzeren standbeeld werd op 12 september 1860 ingehuldigd in aanwezigheid van 120.000 bedevaartgangers.
Le Puy en Velay is een van de vier traditionele startplaatsen in Frankrijk van de pelgrimstocht naar de kathedraal in Santiago de Compostela. De kathedraal van le Puy en Velay staat op de helling van Mont Anis, hij is half op de berg en half op pilaren gebouwd. Midden in de kathedraal is een uitgang, deze leidt met 134 treden naar de straat “La Reu des Tables”, in deze straat gaat de GR65 verder, dit is een van de belangrijkste pelgrimroutes vanuit Frankrijk naar Spanje.

Gegevens Route:

Afstand: Le Puy en Velay – L’Holme: 10,4 km
Totale Stijging: 379 m
Totale Daling: 269 m
Afstand: Le Puy en Velay – Les Cabarets: 11,7 km
Leuke Restaurants:

Carpe Diem (12:00-13:30)
BD. Carnot 2

La Mappemonde
Rue Felix Boudignon 6

Fotoalbum GR70 Chemin de Stevenson