[gap size=”-100px”][custom_headline type=”left” level=”h2″ looks_like=”h2″]Traject Jakobsweg Salzburg – St. Johann in Tirol[/custom_headline][gap size=”-55px”][custom_headline type=”left” level=”h3″ looks_like=”h3″]Etappe 25 Salzburg – Viehhausen, 8,0 km.[/custom_headline]

Salzburg, stad van Mozart, start van het vervolg van onze Jakobsweg door Oostenrijk.

Ook in deze stad zijn de routebordjes spoorloos en daarnaast zijn er diverse routes om de stad te verlaten. Eén ervan gaat onder de Mönchsberg door, maar dan volg je gedurende lange tijd een behoorlijk drukke weg. Wij hebben ervoor gekozen om de rivier de Salzach nog een stukje verder stroomopwaarts  te volgen. Hierdoor kwamen we onderlangs de Festung Hohen-Salzburg, wat op een rustdag zeker een bezoek waard is. We wandelen verder langs het Schloß Leopoldskron en het bijbehorende meer Leopoldskroner Weiher. De route volgt fietspaden en redelijk rustige weggetjes. Al navigerend met kaart en GPS hebben wij onze route verder uitgestippeld naar de accommodatie in Viehhausen. Een korte etappe, maar na een reis met de nachttrein vanuit Nederland naar Salzburg was het een mooi begin om de benen weer te laten wennen. De Jakobsweg met routebordjes gaat op 500 meter van de accommodatie weer verder, maar dat is voor morgen!

[custom_headline type=”left” level=”h3″ looks_like=”h3″]Etappe 26 viehhausen – Unterjettenberg, 22.0 km. [/custom_headline]

Grensoverschrijdend kun je deze etappe zeker noemen, we verlaten Oostenrijk en wandelen Duitsland binnen. Vanuit Viehhausen brengt een mooi en rustig weggetje ons in een klein half uurtje naar Gois, waar we bij de Jakobskerk onze stempel halen. De Jakobsschelp zie je bij het waterkraantje en in de kerk bij het altaar.  We verlaten Gois en nadat we onder de snelweg doorgegaan zijn, volgen we een groot deel van de Tauernradweg.

Net na het Salzburger Freilicht Museum krijg je de keus om rechtdoor te gaan via Großmain of rechtsaf via Marzoll. Wij zijn richting Marzoll gegaan. Net na het verlaten van de verharde weg passeren we de grens van Oostenrijk en Duitsland. We wandelen via een karrenspoor, langs een weide en door het bos redelijk op hoogte naar Bad Reichenhall. Ter hoogte van het klooster St. Zeno lopen we Bad Reichenhall binnen. Hier nemen we een lange pauze en een warme lunch, omdat in Unterjettenberg geen horeca is (achteraf bleek er in Fronau, vlak voor Unterjettenberg een restaurantje te zijn). In het restaurant Wieninger Schwabenbraü werd meteen gevraagd of we een kamer wilden hebben, maar dat was nog te vroeg. Na een stevige lunch vervolgen we de Jakobsweg naar Unterjettenberg, onze enige overnachting in Duitsland. In de supermarkt Tengelmann nog enige inkopen gedaan. Vlak voor het oversteken van de rivier de Saalach was het een drukte van jewelste. Politie en de Mobiele eenheid waren in grote getale aanwezig bij een handjevol demonstranten, mogelijk extreem links of rechts. Gelukkig konden we er zonder problemen langs.
De rivier de Saalach volgend, in de schaduw van het bos, lopen we in een lekker tempo naar Fronau en Unterjettenberg.

[custom_headline type=”left” level=”h3″ looks_like=”h3″]Etappe 27 Unterjettenberg – Lover, 21,5 km.[/custom_headline]

“Doe bij vertrek de voordeur maar op slot en gooi de sleutel maar door het openstaande raam naar binnen”, aldus de eigenaresse die zelf al om 05.30 uur zou vertrekken. Zo gezegd, zo gedaan en om 08.00 uur beginnen we aan onze eerste echte alpenetappe.
De Saalach zal vandaag onze gids zijn, soms op de linkeroever, soms op de rechteroever. Bij haiderhof verlaten we Duitsland weer. We gaan verder over de Kesslersteg en komen langs een klein kapelletje. Op de andere oever van de Saalach pakken we de Josefs Allee richting Unken. In Unken staat een mooie Jakobskerk, echter het is wel even zoeken naar Jakobus. Het is namelijk geen beeld, maar een plafondschildering!

Via de Gaissteig, een wonderschoon en romantisch pad, lopen we naar Reith. Vlak voor Reith kun je kiezen om via de Innersbachklamm te gaan of om rechtdoor te gaan. Net buiten Reith krijgen we de eerste echte klim. We klimmen door het gehucht Au op weg naar de bairauerweg. In Au treft u mooie boerderijen en de Antoniuskapelle. Dit gedeelte is ons inziens het mooiste gedeelte van deze etappe: je wandelt hier door het bos met links en rechts grote rotsblokken. Verder kenmerkt deze etappe zich door de mooie uitzichten op de omringende bergen, die soms nog voorzien zijn met een klein beetje sneeuw.
Vlak voor Lofer begint het om 16.00 uur te regenen. Helaas heeft Jakobus om 14.00 uur, toen het begon te spetteren, geluisterd naar ons, we vroegen namelijk of het pas vanaf 16.00 uur kon gaan regen. De laatste 5 minuten waren dan ook in regen. In Lofer hebben we 2 nachten overnacht. Op de “vrije dag” zijn we met de bus naar Weißbach bei Lofer gegaan. Daar hebben we de Seissenbergklamm gelopen.

[custom_headline type=”left” level=”h3″ looks_like=”h3″]Etappe 28 Lover – St. Ullrich am Pillersee, 19,4 km.[/custom_headline]

31°, Eigenlijk te warm om te wandelen, maar we gaan gewoon verder. Gelukkig ligt de route grotendeels in de schaduw en wandelen we heerlijk door het bos. Langs de krachtig stromende Loferbach (Augustenpromenade) lopen we richting Strub. Net buiten Lofer staat nog de Nepomuk Kapelle. Ongeveer halverwege tussen Lofer en Strub heb je de mogelijkheid om een uitstapje te maken naar de Ruïne van Vesting Strub. De vesting speelde een rol bij de Tiroolse vrijheidsstrijd tegen de troepen van Napoleon. Nog voor Strub komen we langs een oude mijlensteen, met daarop 15 (Duitse) Meilen von Innsbruck.

Even later komen we bij een Kneippbad waar je heerlijk je voeten kunt ontspannen in het water en diverse banken nodigen uit voor een momentje relaxen.  Voor Waidrang maken wij de keuze om via St. Adolari, St. Ulrich en St. Jakob in Haus te gaan en niet via Waidrang. Na een heerlijke rustpauze wandelen we verder en komen bij de Wallfahrtskirche St. Adolari aan. We vervolgen ons pad over de panoramaweg en lopen in omgekeerde richting de kruisweg over een mooie bloemenweide. In St. Ullrich am Pillersee vervolgt de Jakobsweg zich aan de andere kant van de weg, het bordje zie je staan op het moment dat je Kirchstrasse uitgelopen bent (tegenover Hotel Pillerseehof). Wij zijn echter een stukje over de weg gelopen om inkopen te doen bij de supermarkt om even later de route weer op te pakken.

[custom_headline type=”left” level=”h3″ looks_like=”h3″]Etappe 29 Ullrich am Pillersee – St. Jakob in Haus – St. Johann in Tirol, 18,6 km. [/custom_headline]

Op de graslanden waar we tussendoor wandelen heerst een grote bedrijvigheid: al het al gedroogde hooi werd van het land gehaald. Zou dit een voorbode kunnen zijn van slechter weer? We hopen van niet. De Griesselbach volgend verlaten we St. Ullrich am Pillersee. Net na Strass kun je kiezen om de panoramaweg te nemen of linksaf naar Schwendt. Wij zijn via Schwendt en Flecker naar St. Jakob in Haus gelopen. In het wapen van St. Jakob staan drie Jakobsschelpen, verder is de kerk gewijd aan de heilige Jacobus. Bij de kerk begint een bezinningsroute met sculpturen en bordjes met wijsheden en spreuken. Over deze bijzondere bezinningsweg vervolgen wij onze weg naar St. Johann in Tirol. De Jakobsweg en de Kalkstein Runde volgen hier dezelfde weg. Bij Reitham slaan we linksaf richting het vliegveld. Zweefvliegtuigjes vliegen af en aan. In St. Johann zijn we de bewegwijzering van de Jakobsweg weer kwijt. Bij de kerk staat nog een informatiebord en de volgende aanwijzing zien we pas weer aan de andere kant van de Kitzbüheler Ache op weg naar onze accommodatie.

Download hier voor dit traject de GPS track: Traject-6-Salzburg-StJohaninTirol.zip (671 downloads)