Sauerland, wandeling Kahler Asten, Winterberg, 10 km

De Kahler Asten is nog deels in nevelen gehuld. Over een smal bospaadje klimmen we naar de top van de Kahler Asten op 842 meter. Dit is de een na hoogste berg van het Sauerland. Op weg naar de top, waar een weerstation, een uitzichttoren en een hotel-restaurant is gevestigd, komen we enkele informatieborden tegen met interessante wetenswaardigheden over de flora en fauna. Door de bosweide heeft zich hier in de loop der eeuwen een Hochheide gevormd. Hoewel de bosweide verdwenen is, is het heidelandschap door diverse maatregelen bewaard gebleven.  De uitzichttoren Astentürm kan via een poortje beklommen worden (kosten € 1,-). De toren is 23 meter hoog en vanaf het platform kunt u rondom het landschap bewonderen.

De route gaat verder richting de Lenne Quelle, de bron van het riviertje de Lenne. Deze bron is de hoogstgelegen bron in Nordrhein-Westfalen, Duitsland en de Lenne mondt na 129 km uit in de rivier de Ruhr. Via een pad dat deels bezaaid ligt met grote leistenen bereiken we Grenzstein (779 m), waar een oude grenssteen staat. Hier verlaten we bij een kruising de Rothaarsteig, die we vanaf het begin van deze wandeling gevolgd hebben. De Rothaarsteig is een langeafstandswandelroute van Brilon naar Dillenburg, 154 km, die dwars door Winterberg gaat.

Al snel na de kruising nemen we naar rechts een smal paadje (route N en route Hochsauerland Kammweg). Een korte maar stevige afdaling brengt ons bij Helleplatz (grote parkeerplaats). Hier vertrekken weer diverse wandelroutes, waaronder de Sauerland Höhenflug, wij kiezen voor route N4. Deze gaat over een brede lichtglooiende Forststrasse (bosweg) en bij een splitsing gaan we verder over route M naar Zur Daubermühle (pension, circa 2 km buiten Winterberg gelegen). Wij duiken het bos weer in en volgen nu route W7. Het riviertje de Sonnenborn zien we regelmatig in de diepte liggen. Deze wandeling kunt u combineren met de route Sauerland, boswandeling vanuit Winterberg, 10 km. De route wordt dan circa 20 km.

Parkeergelegenheid: tegenover Hotel Winterberg Resort of bij het Kletterwald park.

Horeca: Hotel Winterberg Resort (hier kunt u ook een geplastificeerde wandelkaart van het gebied kopen (schaal 1:25000, prijs € 4,95).

Download hier: Kahler-Asten.zip (2826 downloads)

Leave a Comment

9 + 9 =