Austerlitz boswandeling, 9 km

Austerlitz is gelegen midden in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Een perfecte locatie voor een heerlijke boswandeling. Er zijn diverse routes uitgezet, zoals de Wallenberg route, de kamp Austerlitz route en de Witte Huis route. Onze route vertrekt vanaf restaurant De Jonckvrouw en gaat dwars door de boswachterij Austerlitz en volgt juist niet de gemarkeerde paaltjesroutes. Op zoek naar mooie smalle rustige wandelpaadjes, afgewisseld met bredere paden, dan raden wij u deze route ten zeerste aan. De route gaat onder andere door de kuil van Stoop (onderzoeker naar de samenstelling van de aardkorst) en langs het Witte Huis, een in 1827 gebouwd jachthuis cq. boswachterwoning. Vooral in de herfst zijn de bomen prachtig van kleur, geel, rood, groen en bruin en met een zonnetje erop helemaal schitterend.

Onderweg is het mogelijk de bekende Pyramide van Austerlitz te beklimmen, waar u een mooi uitzicht over de omgeving heeft. Ruim 200 jaar geleden was hier een Frans legerkamp gevestigd onder leiding van generaal De Marmont. Het kamp bood onderdak aan ruim 20.000 soldaten die hun oefeningen deden op de Leusderheide, iets ten noorden van Austerlitz. Aangezien de soldaten het niet druk hadden, hebben ze ter eer en glorie van Napoleon de Pyramide met daarbovenop een houten obelisk gebouwd. Niet ver van de Pyramide is café-restaurant De Pyramide van Austerlitz. Vooral de kinderen zullen het hier naar de zin hebben. Naast het informatiecentrum De Franse Tijd (www.defransetijd.nl, ook interessant voor volwassenen) is hier een speeltuin (gratis) met lunapark (attracties tegen betaling). Wij wandelen na een kop koffie met appelgebak weer verder. Geheel onverwacht en nergens aangegeven komen we langs een oorlogsmonument, waar op 16 oktober 1942 een aantal personen geëxecuteerd zijn, de bloemen en kransen van de jaarlijkse herdenking waren nog zichtbaar aanwezig.

Een mooie, niet al te lange boswandeling, gecombineerd met een vleugje geschiedenis.

Bijzonderheden: U kunt deze route combineren met de route Austerlitz, bos- en heidewandeling, 10 km, zodat u een wandeling van 19 km kunt maken.

Download hier: austerlitz.zip (8060 downloads)

Comments

  1. De download werkt niet. Als ik de zip probeer te openen, dan geef tie aan dat ie beschadigd is.

  2. De route lijkt niet meer te downloaden te zijn. Levert een corrupte zip file op van 1Kb. Zou graag de route willen bewandelen dus graag opnieuw publiceren svp.

    1. Author

      Getest en fout gecorrigeerd zou nu weer downloadbaar moeten zijn.

  3. Leuke route die niet alleen langs de grotere paden gaat, maar ook zeker over prachtige, kronkelende paadjes dwars door het bos. Bedankt.

Leave a Comment

6 + vijf =