Mont Lozere

Mont Lozere rondwandeling, 15 km

Gemakkelijke rondwandeling over de Mont Lozere naar Sommet de Finiels, 1699 m.

In het noordelijke gedeelte van het Nationaal Park de Cevennen ligt het ski-centrum Le Bleymard Mont Lozere. Ongeveer 1 kilometer ten zuiden daarvan is een kleine parkeerplaats en uitgangspunt voor deze wandeling. De wandeling begint over een breed pad en gaat langs en onder ski-liften door. Vanaf het brede pad heb je een prachtig uitzicht over de velden en de dorpen in het dal, Bleymard en iets verder weg Bagnols-les-Bains. De gele brem staat prachtig in bloei. Af en toe is er een klein stroompje waar de koeien dankbaar gebruik van maken. De koeien zijn nieuwsgierig en komen naar het hek toe en willen net dat ene grassprietje dat aan de andere kant van de afrastering staat. Bij helder weer kun je enorm ver kijken.

Een paadje links naar boven om direct naar de top de te gaan hebben we gemist, maar doordat we het gemist hebben is het nu zelfs een mooiere wandeling geworden. Het pad, ook wel de route des Chomeurs genaamd,  blijft op dezelfde hoogte (ongeveer 1540 meter) en maakt af en toe een flinke slinger. Na circa 6,6 km nemen we een wandelpad naar links. Na ongeveer 500 meter moesten we even goed opletten, omdat we het wandelpad hier moesten verlaten. Via een klein en smal paadje, haast niet zichtbaar, zijn we naar boven geklommen en daar zijn we rechtsaf verder omhoog gegaan richting Le Signal des Laubies, 1657 meter. Een bordje omgeven door een heleboel rotsstenen geeft het punt aan.

Het pad over de Mont Lozere gaat even op gelijke hoogte verder, dan weer even een stukje afdalen om vervolgens weer iets te klimmen. Het smalle paadje moeten we soms tussen de stenen zoeken, maar het laatste gedeelte op weg naar Sommet de Finiels, 1699 meter, gaat weer over een enorme weide. Aangekomen bij Sommet de Finiels hebben we rondom een prachtig uitzicht. In 2009 zijn we ook op de Sommet de Finiels geweest tijdens de Chemin de Stevenson, GR 70, maar toen was het zo ontzettend mistig, dat we nog geen 50 meter zicht hadden.

Naar alle richtingen staat een groot rotsblok met de namen van de omringende heuvels en bergen. Na genoten te hebben van het uitzicht zijn we afgedaald tot een T-splitsing, waar we linksaf slaan en de GR 70 in tegengestelde richting gaan lopen. Enorme stenen rotspalen staan langs de kant van de route en begeleidden ons terug naar het beginpunt.
Dit is een prachtige wandeling die niet moeilijk is, maar door het ontbreken van schaduw en de lengte kan de route wel iets zwaarder zijn.

Extra informatie wandeling Mont Lozere:

Parkeren: Parkeerplaats, circa 1 km ten zuiden van ski-station Le Bleymard Mont Lozere.
Indien deze vol is, dan kunt u bij het ski-station parkeren, de route wordt dan wel 2 km langer.

Horeca: geen horeca onderweg.

Fotoalbum: Mont Lozere

Download hier: Mont-Lozere.zip (623 downloads)

Leave a Comment

drie × vijf =