Asfendiou rondwandeling, 12,4 km (Kos)

Zia is het startpunt voor de beklimming van de hoogste berg van Kos, Mount Dikeos (842 meter). De start van deze wandeling ligt iets ten oosten van Zia op de weg naar Askleipion, Platani en Kos stad.
Al snel verlaten we de asfaltweg en klimmen over een brede onverharde weg naar een begraafplaats. De weg kronkelt gestaag door het bos omhoog. Binnen een uur tijd hadden we al 12 schildpadden gezien. In totaal zijn we er 25 tegengekomen en we zullen er zeker nog wel een aantal gemist hebben.

Na een bocht zien we opeens een wit kapelletje. Een hek verspert de doorgang, maar we kunnen het hek openen en onze weg vervolgen. Gerinkel klinkt, het lijkt op een stroompje water, maar verscholen tussen de bomen lopen een paar geiten, wiens belletjes zorgen voor het geluid. Nog steeds stijgt de weg, deels in de schaduw, deels in de zon. Op de brede onverharde weg zien we een smal spoor. We hadden geen idee waar dat van was, wellicht van een mountainbiker? Niet veel later tijdens onze lunchpauze is het duidelijk, het spoor is van de geiten. Terwijl wij een beetje verscholen in de schaduw zitten, passeren zij ons over dat smalle spoor.

Na de lunch blijven we nog steeds klimmen, waarbij je prachtige uitzichten hebt op Tigaki, het zoutmeer, de kust en de zee. Zelfs Kos stad en de haven zien we op een gegeven moment liggen. Ongeveer een kilometer voor de splitsing naar de top, genaamd Kefala (662 m) bereiken we het hoogste punt (520 m) van deze wandeling. Op de splitsing kun je naar de top van de Kefala gaan (heen en terug 2,4 km extra). Wij hebben dit niet gedaan, omdat we vanwege de zendmast die daar staat niet wisten of het vrij toegankelijk was. Via een 2,5 km lange afdaling zonder schaduw komen we uit op de asfaltweg van Zia naar Askleipion.

We volgen deze weg gedurende 300 meter en slaan vervolgens linksaf richting Agios Dimitros, een kapelletje met een prachtig uitzicht. Rondom staan vervallen gebouwtjes, wellicht dat dit vroeger een klooster is geweest. Op het eiland wordt afval vaak gedumpt, helaas liggen hier ook een aantal afgedankte diepvrieskasten. Tijdens onze wandelingen merken we echter wel dat er verbeteringen en opruimacties plaatsvinden. Tussen de velden vol olijfbomen wandelen we naar Asfendiou, bloemen en struiken staan prachtig in bloei. Een laatste klim gaat over een smal verhard weggetje gaat vanuit het dorp langs de kerk terug naar het beginpunt, waar we terugkijken op een mooie wandeling.

Bijzonderheden:
geen horeca onderweg, neem voldoende water mee (minimaal 2,5 liter per persoon).

Download hier: Asfendiou-Rondwandeling.zip (805 downloads)

Leave a Comment

zestien − veertien =