De Kampina, 11 km

Het Kampina Natuurreservaat nodigt uit tot het maken van prachtige wandelingen. Bossen, beken, vennen, droge en natte heide, u vindt het er allemaal.
De eerste ven die u tegenkomt is de Zandsbergenven. Door dit gebied loopt ook het pelgrimspad (LAW 7-2), het langste langeafstandspad in Nederland. Op dit pad komen we een wandelaar tegen die op weg is naar het zuiden van Frankrijk, maar hoe zijn route precies gaat lopen, dat weet hij nog niet. Wij wensen hem succes en gaan in tegenovergestelde richting verder. Vanaf een klein heuveltje hebben we een mooi uitzicht op het gebied met vele kleine en grote vennen.

Op het kruispunt van veldwegen is het pad ondergelopen en te diep om er doorheen te gaan. Blijkbaar gebeurt dit hier regelmatig, want een klein stukje verder zien we al een paadje dat om het water heengaat. Bij goed weer kunt u dus direct linksaf. Heel even volgen we de rechte Van Tienhovenweg, met links en rechts vennetjes, waaronder de Kromvennen. Via een zijpaadje gaan we door het bos en komen even verderop terug op het brede pad. De vennen hebben prachtige namen: Flesven, Bosven, Achterste vennen, Meeuwenven, Ganzenven, Huisvennen en Kogelvangersven.

Al kronkelend door het bos komen we terug bij het startpunt, waar een verzetsmonument staat. Dit monument is opgericht uit respect en als eerbetoon aan hen die in de tweede Wereldoorlog veel verzetswerk hebben verricht. Het beeld stelt een verzetsstrijder voor die proviand brengt naar de schuilplaats van de geallieerden.

Bijzonderheden: Na een regenachtige periode is er kans op drassigheid en water op de paden, maar daar kun je dan langs of doorheen (met goede wandelschoenen).

Parkeergelegenheid: nabij het Verzetsmonument Kampina. Te bereiken vanaf Boxtel via de Kapelweg en Roond, bij kruising met Huisvennen en Nianandreef.

Horeca onderweg: nee

Download hier: Kampina.zip (1095 downloads)

Leave a Comment

twee × drie =