Amsterdamse Waterleidingduinen, 11 km

Wandelen door de Amsterdamse Waterleidingduinen is zeer afwisselend. Het ene moment wandel je over brede graspaden direct langs de kanalen, het andere moment wandel je over smalle zandpaadjes of door het bos. Vertrek- en eindpunt is bij restaurant De Oase, gelegen tussen Aerdenhout en Vogelenzang. Na het kopen van een toegangskaart (€ 1,50 per persoon) gaan we ter hoogte van de Oranjekom linksaf en dwars door het Vinkenveld richting het Sprenkelkanaal.  Halverwege stroomt het water vrij snel in één van de kanaaltjes. Ten zuiden van de Strandweg lopen we direct langs het kanaal. Wat opvalt aan de kanalen is de helderheid.

Onderweg zien we diverse vogelaars. Na het passeren van het Zwarte Veld kanaal wandelen we richting het duinmeer ter hoogte van het Renbaanveld. Aalscholvers zitten in de bomen langs de kant van het meer en maken een hels kabaal. Een bankje langs de kant van de route nodigt uit tot een korte stop. Als we de weg vervolgen komen na het oversteken van het Van der Vlietkanaal de smalle wandelpaadjes in het vizier. Je wandelt tussen diverse bunkers door (nr 34, 36 en 38) en klimt via een steil smal zandpaadje de heuvel op. Je bent nu op de Rozenberg (35 m). Bij helder weer kun je de zee en Zandvoort zien liggen.  Na een korte afdaling klimmen we naar de Appelenberg (34,9 m), waarna het zigzaggend over een smal paadje naar beneden gaat.

We steken wederom het Van de Vlietkanaal over en wandelen door het bos richting de vogelkijkhut bij het Sprenkelkanaal. Onderweg kom je nog langs het vliegersmonument, een monument voor de 6 Engelsen wiens bommenwerper in april 1945 is neergestort. Niet veel later zien we een groepje jonge damherten, in de Amsterdamse Waterleidingduinen schijnen er zoveel te zijn, dat ze soms voor overlast zorgen voor het verkeer en in de aangrenzende plaatsen. In tegenstelling tot de herten op de Veluwe zijn ze helemaal niet zo schuw. Langs het Sprenkelkanaal keren we terug naar het beginpunt, waar we ons bij restaurant de Oase laten verwennen met een kop koffie en een stuk appelgebak.

Parkeergelegenheid: links en rechts van de N206, Vogelenzangseweg, zijn parkeerplaatsen. Kosten € 2,-

Openbaar vervoer: Connexxion, lijn 90 Den Haag CS – Haarlem NS station, Vogelenzang, halte Waterleiding .

Hier downloaden: amsterdamsewaterleidingduinen.zip (2355 downloads)

Leave a Comment

twintig + 5 =