Wandeling Stift Fiecht – Wolfsklamm – St. Georgenberg (Tirol), 10 km

Via een rustige weg wandelt u van Stift Fiecht bovenlangs naar Stans, waarbij u rechts uitzicht heeft op de rivier de Inn, de stad Schwaz en de omliggende bergen. In Stans begint de Wolfsklamm, één van de mooiste Klammen van de Alpen, welke in 1901 gebouwd is. In het begin hoort hoort u het water al, maar ziet u het nog niet. Na een korte klim door het bos krijgt u het water ook te zien, dat met een enorme kracht door de kloof stroomt. Houten bruggetjes, 354 traptreden, watervallen tussen de rotsen, prachtige panorama’s en een gezonde berglucht maken deze Klamm tot een zeer indrukwekkend schouwspel voor jong en oud.

Aan het einde van de Klamm gaat een brede grindweg nog verder omhoog richting de Wallfahrskirche St. Georgenberg, gelegen op 898 meter hoogte. Dit is één van de bekendste bedevaartsoorden in Oostenrijk. U bereikt de op een rots gelegen kerk via de Höhe Brücke, een houten brug, die in de 16e eeuw hoog boven de kloof gebouwd is en geldt als een van de bijzondere architectonische meesterwerken in Tirol. In 1138 werd St. Georgenberg een Benediktijner Abdij, echter na de vierde brand in 1705 zijn de monniken verhuisd naar het dal en hebben daar het klooster Stift Fiecht gebouwd. In 1735 is St Georgenberg weer herbouwd en is een bezoek zeker waard. Na de klim is het goed toeven op het naast de kerk gelegen terras van het café/restaurant. Hier heeft u een prachtig uitzicht. Bijzonder zijn de Nachtwallfahrten, die van mei tot en met oktober plaatsvinden, elke 13e van de maand.

Voor het vervolg van de wandeling moet u een klein stukje over dezelfde weg terug om vervolgens via een brug aan de andere kant van het water te komen. Hier volgt u een deel van de kruisweg (in omgekeerde volgorde). Hoewel er al veel geklommen is, moet er toch nog meer geklommen worden. In een bocht gaat de kruisweg naar links, maar u gaat rechtsaf en volgt de Oostenrijkse Jakobsweg naar Fiecht. (Bij slecht weer raden wij u aan om wel de kruisweg te blijven volgen. Deze komt uit bij de parkeerplaats Weng en vandaar gaat u over een asfaltweg verder naar Fiecht). De Jakobsweg gaat over een smal stijgend bospad en komt uit bij een boerderij, Bauhof. U wandelt verder over een plateau met grasweiden. Niet veel later begint u in het bos met een steile afdaling over smalle paadjes naar Fiecht. Hier kunt u nog een bezoek brengen aan de Stiftskerk. Het is ook mogelijk om deze wandeling te starten in Stans.

Bijzonderheden: de Wolfsklamm is geopend van begin mei tot eind oktober, entreekosten € 3,50 per persoon, kinderen € 2,50

Parkeergelegenheden:

  1. Stift Fiecht, gratis
  2. St Laurentius Kirche, Stans, gratis
  3. Parkeerplaats Wolfsklamm, € 3,- per dag

Horeca: naast Stift Fiecht (dinsdag gesloten, Ruhetag), in het dorp Stans en boven bij de Wallfahrtskirche St. Georgenberg

De route begint bij Stift Fiecht, dit is in het hoogteprofiel op 4,5 km, waardoor u eerst redelijk vlak en vervolgens gaat klimmen. U eindigt met een afdaling.

Download hier: rondwandeling-stift-fiecht-wolfsklamm-st.georgenberg.zip (839 downloads)

Leave a Comment

5 × een =