Wandeling Tossals Verds, 12 KM, Mallorca

Tossals Verds, een prachtige wandeling in het hart van het Tramuntana gebergte.
De laatste 3 nachten van onze vakantie verbleven wij in het Monasterio Lluc, gelegen in the middle of nowhere in het berggebied Serra de Tramuntana. Via de website www.lluc.net kun je alles lezen over de geschiedenis. De belangrijkste bezienswaardigheid is de Zwarte madonna, La Moraneta, maar ook de Cami del Misteris, een soort kruisweg, het museum en de botanische tuin zijn de moeite van het bezoeken waard.  Overdag zijn er vele dagtoeristen, maar aan het eind van de middag keert de rust terug en geniet je van de rust, ruimte en stilte. Het Monasterio Lluc is het belangrijkste klooster op Mallorca voor pelgrims, maar zeker ook voor wandelaars.  Hiervandaan kun je vele wandelingen maken, maar toch hebben wij gekozen voor een spectaculaire wandeling die start bij het Embalsa de Cúber. Dit stuwmeer is aangelegd voor de drinkwatervoorziening van Mallorca.

Nadat we de huurauto geparkeerd hadden liepen we eerst langs het meer tot aan de stuwdam. Tussen de bergen door daalden we via een steile afdaling over een ruig en stenig pad af. Eenmaal beneden liep het pad langs de waterpijplijnen door de Torrent d’Almadrà. Op deze wandeling is het raadzaam om een zaklamp mee te nemen, aangezien je door 5 tunnels wandelt. De eerste tunnel levert geen problemen op, bij de tweede moet je op het eind opletten voor je hoofd, in de derde is halverwege een “raam”, de vierde is meer een rotsboog dan een tunnel en de vijfde kan op het eind een beetje modderig zijn. Het kan zijn dat er 3 euro betaald moet worden, echter wij hebben niemand gezien, maar hou er wel rekening mee.

Via een breed pad dalen we verder de vallei in, alvorens weer te gaan klimmen naar de Refugi de Tossals Verds. Het berggebied heeft plaatsgemaakt voor een landschap vol met olijfbomen,  je kunt zien dat ze hier al jaren staan. Na de Refugi klimmen we zigzaggend door een bosgebied langs hellingen waar vroeger het land werd bewerkt, je ziet overal nog van die stenen muurtjes. Het uitzicht onderweg is prachtig. De ruines Cases Velles des Tossals links van de col op 707 meter, stellen niet veel meer voor. Eindelijk wandelen we weer eens een stukje vlak en we volgen de bordjes richting Font des Noguer. Het pad loopt parallel aan de de torrent des Prat, een droogstaand stroompje. Onderweg zien we een geit op een tak in de boom staan , heerlijk snoepend van de hoogste bladeren in de boom. Een laatste klimmetje naar Coll des Coloms, 808 meter, alvorens we weer licht afdalen tot de Canaleta, een aangelegd waterkanaal. De laatste kilometers langs de Caneleta zijn vlak  en zo komen we weer terug bij de auto. Neem op deze prachtige en afwisselende wandeling voldoende eten en drinken mee, want je komt niets tegen. Wij hadden aan 3 liter water per persoon net genoeg!

Download hier: Tossals-Verds.rar (1217 downloads)

Comments

Leave a Comment

13 − dertien =