dentelless de montmirail

Le Tour des Dentelles de Montmirail, 11,2 km

Afwisselende wandeling door de wijngaarden, de bossen en rondom de grillige rotsen van de Dentelles de Montmirail. Deze rotsformatie is gelegen tussen de vallei van de Rhone en de Ventoux en heeft een enorme aantrekkingskracht op klimmers. Je zult ze dan ook op diverse plaatsen tegen de rotsen zien klimmen en abseilen. Wij volgen echter de wandelpaden en kleine weggetjes. Het is een gemakkelijke wandeling en kent weinig moeilijkheden, hiermee is deze wandeling, ondanks de lengte, zeer geschikt om de vakantie mee te beginnen.

De wandeling vertrekt vanuit Lafare (159 meter) en gaat langs de platanen en de fontein richting Le Collet en Dentelles de Montmirail, aangegeven met borden. Het rustige asfaltweggetje snijden we eventjes via een smal paadje langs bomen, groene struiken en de gele brems af. Het paadje wordt iets breder en het uitzicht is is prachtig: op de voorgrond wijnranken, op de achtergrond bomen en rotswanden en daarboven een blauwe hemel met een enkel wolkje.

De route gaat over het asfaltweggetje verder naar Le Collet (237 meter) en de Romaanse Chapelle Saint-Christophe (in begin van 12e eeuw gebouwd, in 1981 gerestaureerd). Tussen de rotsen door is een Cascade Saint Christophe, maar wij hebben de waterval helaas niet gehoord of gezien. Wel hebben we genoten van het uitzicht op de vallei. De route gaat nog eventjes over het asfalt verder tot net voorbij Domaine de Cassan, één van de vele wijndomeinen in deze omgeving.

Via een brede onverharde landweg wandelen we gemakkelijk naar de Col de Cayron (394 meter), gelegen in het Forêt Communale de Gigongas. Hier is ook een informatiebord over het ontstaan van de Dentelles de Montmirail. De landweg klimt geleidelijk verder tot we de picknickplaats aan de voet van de Rocher du Midi bereiken. Een prima locatie voor een lunchpauze. Via een brede trap door het bos beklimmen we de Rocher du Midi, waar een 360 graden panorama uitzicht onze beloning is. Er staat ook een table d’orientation, waarop de namen van de omliggende dorpen en bergen vermeld staan. Zelfs de Mont Ventoux is bij goed weer in de verte te zien. Een frisse wind steekt echter op, dus na het maken van enige foto’s zijn we weer naar beneden gegaan.

Over de landweg lopen we om de Dentelles de Montmirail heen en komen uit bij de Col d’Alsau. Via een smal en stenig paadje dalen we af, het frisse windje verandert langzaam in stormachtig weer met af en toe een windvlaag, het wordt ook een stuk kouder. De lucht boven de Dentelles de Montmirail ziet er dreigend uit, maar op een paar druppels na houden we het toch nog droog. Het uitzicht bij de afdaling is mooi, de rotsen met op de lagere hellingen de bloeiende gele brem. Altijd een mooi gezicht in het landschap.

In dit gedeelte van de wandeling hebben we ook de klimmers op de steile verticale rotswanden bezig gezien. Indrukwekkend. Het bospad komt uit bij een parkeerplaats en via een rustig weggetje wandelen we weer richting Lafare, waarbij we onderweg nog een mooie blik hebben op het dorpje La Roque-Alric. Na het oversteken van het riviertje Vallat de Fenouillet slaan we linksaf en lopen we het dorpje Lafare weer in, waarbij we terugkijken op een zeer geslaagde en mooie wandeling.

Parkeren en Horeca:

in het dorpje Lafare

Download hier: Le-Tour-de-Dentelles.zip (1188 downloads)

Comments

  1. Hopeloos verloren gelopen na de Col d Alsau.
    Het “smal en stenig paadje” was nergens te bespeuren…..
    Al bij al goed terecht gekomen en genoten van een fijne dag.

Leave a Comment

zeventien − acht =