Platani rondwandeling, 12 km (Kos)

Net buiten Platani, vlakbij Kos-stad, begint deze wandeling. Platani is in Kos ook wel bekend als het Turkse dorp. Hier kun je heerlijke hapjes eten, maar ook appeltaart!

Gedetailleerde wandelkaarten van Kos ontbreken en daardoor zijn we bij het begin te vroeg van de weg afgegaan. In plaats van door te lopen richting het kapelletje Agios Mamas zijn we een zandpad ingegaan. Een breed pad werd al snel een klein paadje, soms onzichtbaar en dwars door de kleine struikjes.  Op en naast de paden zagen we verschillende schildpadden, die we niet gezien zouden hebben als we wel direct naar het kapelletje waren gelopen.  Op een gegeven moment komen we bij een afzetting en kunnen niet verder naar het westen.  Bovenop hangt een schedel met nog één hoorn.

We slaan linksaf en wandelen langs de afzetting en komen bij een weg uit. Nieuwsgierig volgen we de weg naar boven en komen uit bij ….het kapelletje Agios Mamas. Even later houdt de verharde weg op en gaan we verder over een onverharde weg.  Bij de splitsing (zie foto) gaan we rechtsaf verder naar boven richting de Mountain Refuge (gesloten). Op de kam waait de wind en we zien Egeïsche Zee aan beide zijden van het eiland Kos liggen. Na het hoogste punt op 386 meter, precies halverwege de wandeling, dalen we over een gravel- en grindpad en komen weer op de splitsing uit. Via een ander pad keren we terug naar het beginpunt.

Bijzonderheden:
Geen horeca onderweg. Alleen in het centrum van Platani diverse café´s en restaurants.

Kaartmateriaal (meest geschikt): Kompass Kos, Südl. Dodekanes 1: 50000

Aanreisinformatie:
– Fiets parkeren tegen de muur van het militaire complex of
– Per bus vanaf Kos-stad naar Platani begraafplaats. Daarvandaan is het nog iets doorlopen richting het militaire complex.

Download hier: Rondwandeling-Platani.zip (1218 downloads)

Comments

Leave a Comment

1 × een =