Mastichari rondwandeling, 12 km (Kos)

Kos staat bekend als fietseiland, maar je kunt er ook prima wandelen. Deze wandeling voert u door de velden en heuvels in het achterland van de badplaats Mastichari. Dit gedeelte bestaat uit een plateau met een aantal kloofachtige dalen. Vanuit de haven vertrekken we en al snel komen we langs een witte kapel met een blauw dak. De wind heeft vrij spel en de vlaggen wapperen voortdurend. Niet veel later verlaten we de asfaltweg en gaan een veldweg in. Op het veld liggen diverse strobalen. Op het eind gaan we even rechtsaf over de weg om daarna linksaf een zandpad in te gaan. Vanaf de Y-splitsing (zie foto) gaan we rechtsaf en beginnen met een klim naar het plateau.

Langs het pad zie je in de bermen sporen en restanten van schelpen, de zee zal ooit zo hoog hebben gestaan. Onderweg komen we langs enorme zonnepanelen, geplaatst achter grote hekken. Niet veel later komen we op een asfaltweggetje, waarlangs enkele huizen in aanbouw staan. Tegelijkertijd staan ze ook al te koop, dus deze huizen zullen voorlopig nog niet bewoond worden. We volgen dit weggetje totdat we een waterbak zien liggen. Het hoogste punt, 137 meter, hebben we bereikt. Hier gaan we scherp linksaf en dalen over het zand- en keienpad naar beneden.

Het gebied wordt weer groener, hoewel de grond erg droog is. De scheuren staan in de bodem. Bij de weg aangekomen gaan we even rechtsaf om een kijkje te nemen bij de kapel Agios Thomas (zie foto). Een prima plek om even te pauzeren. De route gaat verder over de weg tot een groot hotel (circa 1500 meter), waar we rechtsaf gaan richting het strand. Het eerste gedeelte kun je ook echt over het strand lopen, wij hebben deels langs de rand gelopen en deels over het strand. Het allerlaatste gedeelte kan niet over het strand afgelegd worden, maar er loopt een pad dwars door de struiken (zie foto) terug naar Mastichari.

Bijzonderheden:
Parkeren in de haven of op de parkeerplaats in het dorp.

Horeca:
In Mastichari zijn diverse horecagelegenheden en na 9,5 km. is er een hotel.

Download hier: Rondwandeling-Mastichari.zip (824 downloads)

Leave a Comment

twee + 19 =