Monnikenpad Egmond, 9 km

Afwisselende historische wandeling vanaf de Abdij van Egmond waarbij je kennis maakt met het landschap achter de duinen langs de Noordzee. Het Monnikenpad start bij de Abdij van Egmond-Binnen.  In de Abdijwinkel (op zondag gesloten) kunt u onder andere een informatieboekje kopen met achtergrond over deze route .

Al na 100 meter laten we de Abdij achter ons en gaan de wei in. We lopen langs de sloten en klimmen over een hek om verder te gaan over het jaagpad langs de Egmonder Binnenvaart. Op deze zomerse dag is het genieten van de koeien in de weilanden en de akkers vol paarse bloemen. Nadat we nog over diverse hekjes en een hoog bruggetje zijn gelopen, staat op het eind van het middeleeuwse jaagpad een bankje waar je uitzicht hebt op de mooie omgeving. Vier informatiepanelen met schilderijen van Nicolaes Jacobz. van der Heck laten zien hoe het er in 1648 uitzag. De klaprozen langs de weg laten een glimlach op je gezicht verschijnen. De Heilooer Zeeweg steken we snel over en gaan verder over een bospad. In de schaduw wandelen we richting Rinnegom. Hier vindt u vele maneges, mini-campings en ook de jeugdherberg van Egmond. Over de rustige asfaltweg “Weg naar de Bleek” bereiken we het duingebied van het Noordhollands Duinreservaat.

Het kopen van een duinkaartje (€ 1,80 per persoon) is verplicht. Via de website van PWN kunt u ook een jaarkaart bestellen (€ 12,50). Na aanschaf van de toegangskaarten beklimmen we het uitkijkduin, waar we een prachtig uitzicht hebben op de duinen, de Noordzee, Egmond en de dorpen in de omgeving.  Na de vele traptreden weer afgedaald te hebben, genieten we op het bankje in de schaduw van onze lunch en kijken naar de vele fietsers die voorbijkomen. De route gaat verder langs de duinenrand en hier delen we het pad met de fietsers.  Na circa 1 kilometer verlaten we het fietspad en gaan linksaf door een klaphek.

Een oude waterpomp blijkt  ondanks verwoede pogingen geen water meer te geven. Een smal zandpaadje afgewisseld met een graspaadje voert dwars door de duinen richting Albertusakker. Naast de Albertusakker en de Albertusput tref je hier ook horeca aan (Gasterij Nieuw Westert). Het verhaal gaat dat de botten van Albertus, een volgeling van Willibrordus, hier begraven lagen en later verplaatst zijn naar een klooster, waarna er een bron op die plek ontstaan is. Helaas is de vermeende geneeskrachtige werking van de bron niet te testen, aangezien de put afgesloten is met een deksel. Via de Sint Albertusweg lopen we terug naar de Abdij van Egmond. Het bezoek aan de kerk, de Abdijwinkel, de kaarsenmakerij en het stilterestaurant (koffie, thee, frisdrank) maken deze tocht compleet.

Parkeergelegenheid: bij de Abdij van Egmond of op de parkeerplaats van PWN aan de Oude Schulpweg.

Download hier: monnikenpadegmond.zip (3652 downloads)

Leave a Comment

vijf × 4 =