Kalymnos rondwandeling, 16 km

Kalymnos is vanuit Mastichari op het vakantie-eiland Kos per boot goed bereikbaar. Wij raden u aan om vroeg te vertrekken, tijdens de wandeling is er weinig tot geen schaduw. Na aankomst in de haven van de hoofdstad Pothia wandelen we langs de haven en diverse overheidsgebouwen. Het is een beetje zoeken, maar door kleine slingerende weggetjes vinden we het begin van het oude pad.

Dit pad was vroeger de enige verbinding tussen Pothia en Vathy, sinds 1967 is er de geasfalteerde kustweg. Het stenige pad stijgt gestaag over de kale heuvel en onderweg ruikt het heerlijk naar thym, dat hier volop groeit. De thymhoning die op Kalymnos gemaakt wordt is van een zeer goede kwaliteit. Achteromkijkend heb je een mooi uitzicht op Pothia en de zee. Na 4,3 km ben je op de top van de heuvel, vanaf zeeniveau heb je dan 385 meter geklommen. De afdaling gaat in de richting van de groene vallei en het plaatsje Vathy.

Beneden aangekomen kun je kiezen om naar Vathy te lopen en daar de bus of taxi terug naar Pothia te nemen of de route te vervolgen. Kies je voor het laatste dan gaat er eerst een breed pad vals plat omhoog tot aan een klein kapelletje Aghios Nikolaos. Hier is het even zoeken naar het pad, je merkt dat er hier weinig wandelaars komen. Langs een stenen muurtje klimmen we weer gestaag omhoog. Het pad is zo smal, dat de struikjes met stekels regelmatig zorgen voor krassen op de benen.  Er leek geen einde te komen aan de klim en lange tijd was onduidelijk waar we precies over de berg heen zouden gaan. De route gaat om het hoogste punt van het eiland, Profitis Ilias, 676 meter, heen. Eindelijk komen we op het punt (457 meter) waar we weer kunnen beginnen met de afdaling.

Hier kun je er ook voor kiezen om de Profitis Ilias te beklimmen, maar vanwege de warmte (bijna 30 graden) en het feit dat we de boot naar Kos weer moesten halen, hebben wij dat niet gedaan. Langs een stenen muurtje dalen we over een stenig pad af. Het rotsige landschap is zeer bijzonder. Vlak voor Chora zien we op de rotsen het kasteel Kastro Choras liggen. Weer aangekomen in de bewoonde wereld wandelen we terug naar de haven voor een welverdiend drankje. Op de boot naar Kos kijken we terug op een fantastische wandeling!

Bijzonderheden: horeca alleen aan begin- en eindpunt in Pothia

Download hier: Rondwandeling-Kalymnos.zip (529 downloads)

Leave a Comment

zestien − 9 =