Alblasserwaard, van Nieuwpoort naar Ameide, 17 km

Een mooie natuurwandeling dwars door de polders van de Alblasserwaard, waarbij de karakteristieke dorpjes Nieuwpoort en Ameide begin- en eindpunt zijn.

Nieuwpoort, vestingstadje aan de Lek, met kanonnen op de vestingmuren om vijanden weg te houden. Tegenwoordig kun je zonder gevaar buiten de vestingmuur wandelen over een graspad, gelegen tussen de rivier de Lek en de gracht. Schapen staan verscholen tussen de bomen op zoek naar schaduw. Even later loop je op de vestingwal met een mooi zicht op de Lek. De lekdijk overstekend ga je verder over het graspad, nog steeds op de vestingwal. Op de Lekdijk zie je een Beer, dit is een gemetselde dam in een vestinggracht in de vorm van een ezelsrug met daarop twee monniken (opstaande hindernissen).  Aan het einde verlaat je het oude gedeelte van Nieuwpoort, met rechts nog een blik op een prachtige bomenrij aan een gracht en het stadhuis, hier is tegenwoordig het historisch museum “Het Stadhuis” in gevestigd.

Vlak voor de rotonde is het even goed opletten naar het juiste pad, maar over het hek vindt je de graskade die tot aan de Westermolen (watermolen) met het dieselgemaal Langerak gaat. Op de graskade versperren 3 koeien ons pad, maar gelukkig doen ze een stap opzij, zodat we er langs kunnen. Bij het gemaal staat een picknicktafel met uitzicht op de weilanden, een prima plek voor een korte pauze. Aan het begin van de Goudriaanse Kade worden wandelaars uitgenodigd om iets in het wandellogboek te schrijven. De Goudriaanse kade is schitterend om te wandelen, in één van de weilanden zien we een ooievaar rondlopen. Dit is niet zo gek want het ooievaarsdorp Liesvelt in Groot-Ammers is vlakbij. De kade komt uit bij de weg, maar aan de overkant gaat een smal slingerend paadje dwars tussen de bomen en met links en rechts een sloot verder. Een scherpe bocht naar links en het graspad wordt breder, dit is de Langerakse Kade. Waar we ook kijken, rondom zien we weilanden met grazende koeien, weidevogels en af en toe schiet er onverwachts een eend weg uit de sloot. Aan het eind van de graskade staat een enorm grote boom met een apart gevormde boomtak.

Een bordje vertelt de geschiedenis van deze boom: een kwajongen spijkerde in de zestiger jaren klimhoutjes op de stam van deze populier. Wat later wilde de bezitter de boom verkopen aan de klompenmaker, echter vanwege de spijkers werd de boom niet geschikt bevonden om nog klompen van te maken. Dus hoewel door spijkers verwond mede daardoor nog steeds in leven. Is getekend, de kwajongen.

Het smalle paadje gaat verder door een dichtbegroeid bos, hier komen weinig wandelaars, wat de route natuurlijk wel erg aantrekkelijk maakt. Een kleine omweg moet gemaakt worden omdat de route rechtdoor langs de eendenkooi niet toegestaan is. In de omringende sloten zien we eenden met kleine kuikens erachteraan zwemmen en we schrikken van een wegvliegende fazant. De laatste 5 kilometers naar Ameide gaan over een rustige verharde weg, o.a langs het hoofdkantoor van de Stichting Vrije Recreatie (kamperen bij de boer), een manege en een kaasboerderij. In Ameide wandel je richting het stadhuis met daarachter een bronzen beeld van De kersenplukker, een beeld van een man met een mand kersen en twee kinderen, geplaatst op een ronde bakstenen sokkel (kunstenaar Marcus Ravenswaaij).

Bijzonderheden:
Openbaar vervoer: zowel Nieuwpoort als Ameide zijn bereikbaar met de bus, lijn 90 (Arriva) van Utrecht naar Rotterdam Zuidplein v.v.
Eigen vervoer: Parkeren in Ameide, o.a mogelijk onderaan de Lekdijk bij de loswal, met bus 90 naar Nieuwpoort en vervolgens terugwandelen naar Ameide.

Horeca/winkels: alleen in Nieuwpoort en Ameide.

Download hier: Nieuwpoort-Ameide.zip (770 downloads)

Leave a Comment

4 + 20 =